ΗΡΑΚΛΗΣ-Turkish Airlines: Ευχή ή ντροπή;


μεσσι

Η ενδεχόμενη συνεργασία του ΗΡΑΚΛΗ με την τουρκική εταιρεία αερομεταφορών, Turkish Airlines, έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων, περισσότερο σε μη κυανόλευκους κύκλους. Υπάρχουν, βέβαια και Ηρακληδείς που νιώθουν αμήχανα με την είδηση αυτή και άλλοι που δηλώνουν ανοιχτά την αντίθεσή τους. Όπως φαίνεται, πάντως, η πλειοψηφία των φίλων του Γηραιού όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά μάλιστα δηλώνει ενθουσιασμένη.

Το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό.

Ποια είναι η Turkish Airlines;

Να δούμε ατ’ αρχάς ποια είναι αυτή η περίφημη Turkish Airlines. Πρόκειται για εταιρεία τουρκική που φυσικά δραστηριοποιείται στο χώρο των αερομεταφορών. Κατά 75.20% ελέγχεται από την τουρκική κυβέρνηση, και κατά 24.80% από ιδιώτες. Ας φανταστούμε λοιπόν ότι πάνω κάτω πρόκειται για την τουρκική «Ολυμπιακή Αεροπορία», όταν αυτή ήταν κρατική. Η εν λόγω εταιρεία είχε εξ αρχής ιδιαίτερες σχέσεις με την Ελλάδα, μιας και το πρώτο της διεθνές δρομολόγιο ήταν προς Αθήνα, το έτος 1947. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε καθαρά κέρδη 153.000.000 δολαρίων.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή και μάλιστα κατόρθωσε να αποτελεί τον κύριο χορηγό μιας μεγάλης διασυλλογικής αθλητικής διοργάνωσης, της Ευρωλίγκας. Επιτυχία μεγάλη, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που αντί για “Euroleague” , ακούμε “Euroleague Turkish Airlines”. Σε αυτή τη διοργάνωση … καταδέχονται να συμμετέχουν, να διεκδικούν και να σηκώνουν τρόπαια ελληνικοί σύλλογοι όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Μάλιστα το όνομά της υπάρχει κανονικά στις φανέλες και τα γήπεδά τους! Κρατηθείτε: Η Ευρωλίγκα λαμβάνει από την τουρκική εταιρεία 9.000.000 ευρώ ετησίως!

tsou lou

Εάν νομίζετε πως η εμπλοκή της εταιρείας στα αθλητικά δρώμενα περιορίζεται στα όσα διαβάσατε στην προηγούμενη παράγραφο, κάνετε λάθος. Η Turkish Airlines έχει συνεργαστεί με συλλόγους όπως η Μπαρτσελόνα (!) και η Μπορούσια Ντόρτμουντ αλλά και με αθλητές παγκοσμίου κλάσεως, βλέπε Λιονέλ Μέσσι! Στο λιθουανικό πρωτάθλημα μπάσκετ είναι εκ των βασικών χορηγών. Προ δυο μηνών έσκασε και η είδηση-βόμβα σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει συνεργασία UEFA Champions League και Turkish Airlines με τα νούμερα να τρελαίνουν κόσμο: 55.000.000 με 65.000.000 ευρώ θα δίνουν οι Τούρκοι στην ΟΥΕΦΑ ετησίως, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ!
turkish barca

Στα της Ελλάδος και τα πιο…εύκολα είχαμε τη συνεργασία με το μπασκετικό Μαρούσι και την μπασκετική Καβάλα. Παράλληλα αποτέλεσε χορηγό ποικίλων αθλητικών διοργανώσεων όπως του 30ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών και του 13ου Τουρνουά Γκολφ Ελληνοτουρκικής Φιλίας.

 kavala

Ποδόσφαιρο – Συναίσθημα – Λογική

Επισήμως (και) στην Ελλάδα έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, με τα συναισθήματα, τις ιδέες, την όποια αγνότητα κουβαλούσε και έχουμε περάσει στην «ξερή», φιλοχρήματη, «ξενέρωτη» – για κάποιους- εποχή του επαγγελματισμού. Όπως και να το κάνουμε, όσο και να μη μας αρέσει, οι κανόνες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου έχουν επιβληθεί στους παλαιούς του ρομαντικού ερασιτεχνικού.

Οι χορηγίες σε φανέλες, η ονοματοδοσία των σταδίων, οι ίδιες οι ονομασίες των ομάδων, οι διαφημιστικές πινακίδες στους αγωνιστικούς χώρους, τα διαφημιστικά μηνύματα από τα μεγάφωνα ή τους μεγάλους ηλεκτρονικούς πίνακες των γηπέδων, οι χορηγοί διοργανώσεων, συνθέτουν ένα πολύπλοκο μα και χρυσοφόρο σύστημα που συντηρεί και αναπτύσσει το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και σε μεγάλο βαθμό παγκοσμίως.

Οι φίλαθλοι και οι οπαδοί, όμως, δεν είμαστε επιχειρηματίες, όπως οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Αγαπάμε την ομάδα μας πραγματικά. Μέσα μας έχουμε αναπτύξει ολόκληρη κοσμοθεωρία για το λόγο για τον οποίο η ομάδα μας ξεχωρίζει, είναι κάτι διαφορετικό. Έχουμε συγκροτήσει πλήθος επιχειρημάτων για να υποστηρίξουμε την επιλογή μας να είμαστε άλλος ΗΡΑΚΛΗΣ, άλλος Άρης, άλλος ΠΑΟΚ, άλλος Μπαρτσελόνα, άλλος Τότεναμ κτλ. Σε αυτές τις κοσμοθεωρίες των φιλάθλων και των οπαδών, κυρίαρχο ρόλο παίζει η ιστορία του κάθε συλλόγου.

Με βάση την ιστορία και τις ιδέες που κουβαλά ο κάθε σύλλογος, οι φίλοι του κάνουν χρόνια τώρα καζούρα και κριτική σε αντιπάλους. Η κριτική αυτή, αρκετές φορές, εμπλέκεται και με τις εξελίξεις στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία.

dortmund
ΗΡΑΚΛΗΣ-Turkish Airlines: Ιστορική ευκαιρία ή ντροπή;
Ως Ηρακληδείς φθάσαμε στο σημείο να ασκούμε έντονη κριτική στο τμήμα βόλλεϋ του ΠΑΟΚ για τη χορηγία του «Ελληνικού Χρυσού». Για λόγους πολλούς, που κάποιοι προσωπικά με βρίσκουν σύμφωνο. Ως Ηρακληδείς προτρέπαμε τον κόσμο να μποϋκοτάρει την Coca Cola, στα πλαίσια της μη-συστημικής ταυτότητος που κουβαλά ο Ηρακληδέας. Και αυτό με βρίσκει σύμφωνο. Γενικότερα, εάν ψάξει κανείς λόγους να ασκήσει κριτική σε μεγάλες επιχειρήσεις θα βρει άφθονους!

Άλλο να ασκείς κριτική όμως γενικά στις επιχειρήσεις κι άλλο να βάζεις λάθος κριτήρια για την επιλογή χορηγού φανέλας. Πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Ειλικρινά μου φαίνεται αστείο που κάποιοι θεωρούν πως πρέπει να περνάμε από ηθικό κόσκινο τις όποιες επιχειρήσεις θέλουν να διαφημιστούν στη φανέλα μας! Με συγχωρείτε, πιστεύετε πως η ηθική και ο κόσμος των μεγάλων επιχειρήσεων συμβαδίζουν; Προφανώς και όχι.

Πραγματικά, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους επικρατεί σκεπτικισμός σχετικά με την ενδεχόμενη χορηγία της Turkish Airlines στον Ηρακλη;

Ηθικοί; Όπως προείπα, η ηθική δεν είναι κάτι που συναντά κανείς στον καπιταλιστικό μαραθώνιο που συμμετέχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Ιστορικοί; Ο Ηρακλής είναι αυθεντικός ελληνικός σύλλογος ιστορικά κι αυτό αποδεικνύεται τόσο από τα χρώματα της φανέλας του, όσο και από την πορεία του τον τελευταίο αιώνα. Θα στιγματιστεί εάν πρόσκαιρα διαφημίσει σε αυτήν μια τουρκική αεροπορική εταιρεία; Προσέξτε, δε θα επηρεαστεί ούτε το όνομά του ως ΗΡΑΚΛΗΣ, ούτε για παράδειγμα θα δώσει το όνομα της εταιρείας στο στάδιό του (τότε ναι, θα ήταν κάτι το ανεπίτρεπτο μιας και ο χαρακτήρας αυτών των κινήσεων θα ηταν εκ των πραγμάτων συμβολικοτατος, μόνιμος κι όχι προσκαιρος ). Μιλάμε για μια διαφήμιση απλή, συγκεκριμένης διάρκειας. Με την ίδια λογική, αφού θιγόμαστε με αυτό, θα πρέπει να αποκλείσουμε από δω και μπρος οποιαδήποτε μεταγραφή Τούρκου ποδοσφαιριστή στο Γηραιό (μα να φορέσει Τούρκος την ελληνική φανέλα του ΗΡΑΚΛΗ;; )! Δηλαδή οι Τούρκοι που φιλοξενούν τον Γκέκα σε διάφορες ομάδες τα τελευταία χρόνια είναι προδότες; Ή αν η Τράμπζονσπορ, για παράδειγμα, έχει για χορηγό στη φανέλα της την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ή την Aegean Airlines, θα πρόκειται για σκάνδαλο;

Εθνικοί; ΟΚ, οι Τούρκοι είναι ο Νο1 εξωτερικός κίνδυνος για τη χώρα μας αλλά αδυνατώ να κατανοήσω πώς αυτό απαγορεύει τις ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ μαζί τους. Διότι περί συναλλαγής πρόκειται: Διαφημίζονται στη φανέλα μας ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ! Από πότε, εξάλλου, η εταιρεία που διαφημίζεται σε μια φανέλα, χαρακτηρίζει τον σύλλογο αυτής; Θέλετε να μου πείτε ότι η Unicef χαρακτηρίζει τον Ολυμπιακό του Μαρινάκη;

Κάποιοι θα γυρίσουν να σας πουν ότι βάσει αυτής της λογικής, δεν έχει νόημα και είναι άτοπη η κριτική προς το τμήμα βόλλεϋ του ΠΑΟΚ και τη χορηγία του «Ελληνικού Χρυσού». Προσωπικά, είμαι κατά της επένδυσης του χρυσού στη Χαλκιδική, αλλά εάν οι ιθύνοντες και οι φίλοι του ΠΑΟΚ είχαν εξ αρχής ταχθεί υπέρ της επένδυσης και στη συνέχεια δέχθηκαν και τη χορηγία, αυτό δεν είναι μεμπτό. Εάν, όμως, κατέκριναν προηγουμένως την επένδυση, το ξεπούλημα των ορυχείων, τη φυσική καταστροφή που θα επέλθει, εάν έπαιζαν πόλεμο με τα ΜΑΤ και στη συνέχεια πανηγύριζαν με τη χορηγία και τον τίτλο που αυτή βοήθησε να φέρει, τότε μιλάμε για καιροσκοπισμό, ασυνέπεια, ανευθυνότητα και ξεφτίλα. Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα μείζον κοινωνικό ζωντανό πρόβλημα με καθαρά τοπικό χαρακτήρα (δίπλα στη Θεσσαλονίκη), όχι με γενικές ιστορικές αναφορές σε σφαγές, γενοκτονίες, αντιπαλότητες λαών και κρατών.

Ο γράφων είναι ποντιακής καταγωγής και γνώστης της ιστορίας της φυλής του. Αλλά πιστέψτε με, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση η Turkish Airlines με το σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε στα όσα έχουμε περάσει σαν φυλή και σαν Έθνος. Για όνομα του Θεού, μη δίνετε εξωπραγματικές διαστάσεις σε ζητήματα που είναι οικονομικά κι όχι γεωπολιτικά!

Όσοι μιλάτε για ντροπή, σε περίπτωση συμφωνίας, πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Ντροπιαστικά και προσβλητικά για την ιστορία του ΗΡΑΚΛΗ ήταν αυτά:

SKOPIA

πσομ

κατάλογος…ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ!

Στην τελική…

Κανείς δεν ξέρει πόσο κοντά είναι σε συμφωνία ο ΗΡΑΚΛΗΣ με την Turkish Airlines. Η εμπειρία δεκαετιών μας επιβάλει να κρατάμε μικρό καλάθι, αλλά ο Παπαθανασάκης έχει δείξει πως είναι άτομο ικανό και μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο.

Και εν κατακλείδι, μακάρι να το πετύχει! Θα πρόκειται για ένα deal που θα σπρώξει τον αγαπημένο μας Γηραιό μπροστά! Γιατί νομίζετε ότι ξαφνικά τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης –κι όχι μόνο- ασχολούνται με την συμφωνία τούτη που βρίσκεται στα σπάργανα;

ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΦΘΑΝΕ ΠΟΥ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΦΘΑΝΕ ΠΩΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ
ΑΛΛΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ
ΤΩΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΧΟΡΗΓΟ-ΚΟΛΟΣΣΟ!

Παπαθανασάκη προχώρα! Ενωθείτε Ηρακληδείς! Τα καλύτερα έρχονται!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΒΟΛΟΥ
ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΡΑΚΛΗΣ

O Grias

Υστερόγραφη σημείωση
Στο παρόν άρθρο διατυπώνονται οι απόψεις αποκλειστικά του συντάκτη κι όχι απαραιτήτως όλου του συντακτικού team του Ηρακλάκια

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: